Luare de poziție în chestiunea cimitirului militar din Valea Uzului

 

Conducerea Bisericii Unitariene Maghiare protestează împotriva intervențiilor de impietare, ilegitime și falsificatoare ale istoriei, care au avut loc în cimitirul militar maghiar din Valea Uzului.

Amintirea și demnitatea eroilor noștri este deopotrivă importantă pentru noi toți. Precum și noi cinstim memoria eroilor aparținând altor națiuni, avem pretenția ca nici mormintele honvezilor noștri să nu fie tulburate.

Biserica noastră asigură de sprijinul său toate inițiativele și eforturile care asigură într-un mod pașnic, dar hotărât, restabilirea stării de fapt care în zilele din urmă a fost deranjată prin intervenții de forță.

 

Cluj-Napoca, 11 mai 2019.

Prezidiul Consistoriului Reprezentanților Bisericești

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Protest.


Către domnul președinte al României ,Klaus Iohannis,
guvernul României,
Prefectura județului Harghita,
Prefectura județului Bacău,
Consiliul local și Primăria Dărmănești,


Printr-o hotărâre a Consiliului Local Dărmănești primăria orașului și-a însușit abuziv și ilegal un teren aflat în posesia comunei Sânmărtin,județul Harghita pe care se află cimitirul militar din Valea Uzului.
Deasemenea ,încălcând prevederile legilor specifice și a înțelegerilor internaționale, pe locul bine determinat și documentat istoric ,peste locul unde au fost înhumați căzuții regimentului 10 Miskolc din primul război mondial s-au construit prin hotărârea aceluiași consiliu local un monument comemorativ și cincizeci de morminte goale ale soldaților români necunoscuți marcate cu același număr de cruci de beton.
     Stimate autorități ale României, maghiarii din România respectă și onorează memoria celor căzuți în războaie indiferent ce naționalitate au și unde își dorm somnul de veci.
    Domnilor reprezentanți ai autorităților, maghiarii din România vă informează,noi trăim aici în România,aici muncim,aici ne plătim impozitele și îmbogățim prin munca noastră și cultura noastră această țară,de aceea actul abuziv al consiliului local din Dărmănești este mai mult decât o jignire,profanarea mormintelor înaintașilor noștrii este deja un mesaj josnic care nu vă onorează deloc.    

     Acest mesaj este coroana a tuturor abuzurilor la adresa maghiarimii din România pe plan cultural,istoric,educațional,identitar și deasemenea, nu în ultimul rând ,material și economic ,gesturi instituționalizate care aduc în derizoriu rolul nostru de cetățeni demni ai acestei țări.


Domnilor, destul!


În numele maghiarimii din România,noi,bisericile istorice ale maghiarilor, consiliile locale din localități locuite de maghiari, populația civilă maghiară, mediul cultural maghiar, partidele maghiare din România vă somează pertinent,opriți-vă!


Vă cerem insistent și în cel mai serios mod următoarele:


-cercetarea amănunțită,pe speță civilă și penală a actului abuziv și jignitor făcut la nivel de autorități ai orașului Dărmănești și pedepsirea vinovaților/infractorilor conform Legilor României.


-restabilirea urgentă a situației inițiale din cimitirul militar din Valea Uzului așa cum a fost înainte de actul abuziv și profanator al primăriei Dărmănești.


-clarificarea imediată în regim de urgență a litigiilor de posesie de la hotarele județelor noastre ca altădată asemenea acte ilegale și profund jignitoare,creatoare de conflicte interetnice să nu se mai repete niciodată.


-până la clarificarea pașnică și legală a stării de fapt oprirea imediată a oricărei continuări a acțiunilor creatoare de tensiuni inutile între cetățenii României care duc la conflicte interetnice fără rost și la promovarea urii între națiunile noastre.


-așteptăm scuze publice adresate familiilor și națiunilor celor căzuți și îngropați în Valea Uzului de la făptuitorii profanării mormintelor.


Valea Uzului,România ,2019,12 Mai.

 

 

 

Moștenirea din Székelyderzs

Un sat din Secuime își păstrează strămoșii vii.

Duminica, înainte să bată clopotele la ora 11.30, pâlcuri de oameni se îndreaptă spre biserică. Câțiva sunt îmbrăcați în haine tradiționale secuiești: femeile cu fuste largi, încrețite și șorțuri pe deasupra, iar bărbații cu cioareci albi din postav, strâmți pe picior, cizme negre cu carâmbul moale, cămașă albă din pânză cu gulerul încheiat, peste care poartă vesta neagră sau albă din lână. Portul popular secuiesc nu s-a schimbat de câteva secole, așa că slujbele de duminică de la Biserica Fortificată Unitariană din Dârjiu, veche de 700 de ani, arătau la fel și pe vremea bunicilor și a străbunicilor, fie că satul făcea parte din Ungaria sau din România, fie că era război, comunism sau democrație. Biserica e modestă, cu bănci de lemn vopsite în albastru liniștitorDuminica, înainte să bată clopotele la ora 11.30, pâlcuri de oameni se îndreaptă spre biserică. Câțiva sunt îmbrăcați în haine tradiționale secuiești: femeile cu fuste largi, încrețite și șorțuri pe deasupra, iar bărbații cu cioareci albi din postav, strâmți pe picior, cizme negre cu carâmbul moale, cămașă albă din pânză cu gulerul încheiat, peste care poartă vesta neagră sau albă din lână. Portul popular secuiesc nu s-a schimbat de câteva secole, așa că slujbele de duminică de la Biserica Fortificată Unitariană din Dârjiu, veche de 700 de ani, arătau la fel și pe vremea bunicilor și a străbunicilor, fie că satul făcea parte din Ungaria sau din România, fie că era război, comunism sau democrație. Biserica e modestă, cu bănci de lemn vopsite în albastru liniștitor...

2017-10-05-15-24-27-1

Cuvânt înainte

DERZS UNESCO vilagorokseg templomok Erdelyben

Uploaded by mariskaneni on 2016-05-24.

Parohia Unitariană Dârjiu, în calitate de beneficiar și Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, în calitate de partener, a lansat în 2015 proiectul Bisericile Fortificate UNESCO  din Transilvania – o rețea pentru apărarea patrimoniului cultural, cu „porțile deschise” pentru facilitarea accesului la el. Proiectul este finanțat prin Programul PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” – Schema de granturi mici a Mecanismului Financiar SEE 2009–2014, Operatorul de Program fiind Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului.

Acest proiect dorește să creeze o metaforă bazată pe o poveste medievală. O metaforă transpusă în realitățile secolului 21, în care suntem puși în fața primejdiei „invaziilor” venite din exterior sau dinăuntrul nostru, care în mod conștient sau inconștient urmăresc scopuri destructive și se materializează în globalizare, în pierderea identității culturale specifice, iar în final în distrugerea moștenirii culturale ale omenirii, ale diversității patrimoniului ei cultural. În vremurile actuale este și mai necesară consolidarea identității noastre umane, naţionale şi culturale.

Proiectul vizează crearea unei rețele de colaborare între 7 biserici fortificate din România, aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO (Prejmer, Viscri, Saschiz, Dârjiu, Biertan, Valea Viilor, Câlnic). Această rețea urmărește să creeze condițiile de „apărare” ale valorilor patrimoniului cultural al minorităților etnice săsești și maghiare, pe de altă parte însă, aplicând strategia „porților deschise”, facilitează accesului la ea și promovează acest patrimoniu.