🇹🇩 Ambasadorul Andrew Noble: ‘Am fost încântat să călătoresc pentru două zile în acele părți ale României unde secuii și-au întemeiat casele cu secole în urmă. Aceștia au sosit în Europa în același timp cu maghiarii, dar și-au păstrat identitatea proprie mai bine de 800 de ani. Am vizitat construcțiile lor minunate, de la Conacul (foarte frumos restaurat) de la Micloșoara/Miklósvár până la Biserica Unitariană fortificată de la Dârjiu/ Székelyderzs. Am întâlnit meșteșugari pricepuți în Corund/Korond, o localitate cu o industrie de ceramică uimitoare și vibrantă (și am cumpărat din timp o mulțime de cadouri de Crăciun!) Am vizitat din nou frumosul muzeu din Sângeorgiu de Pădure/ Erdőszentgyörgy dedicat poveștii romantice și tragice a stră-stră-străbunicii Prințului Charles, contesa Claudia Rhédey. Și, mai ales, am ajutat la turnarea ultimelor borne care marchează includerea județelor Mureș și Harghita în traseul și proiectul Via Transilvanica Această rută pentru drumeții/ciclism lungă de 1000 de kilometri poate fi cel mai ușor înțeleasă folosind o aplicație disponibilă de curând (și realizată de compania britanică din România Endava). În anii care vin, sunt sigur că acest traseu provocator și fascinant va deveni un magnet pentru miile de britanici pasionați de drumeții și ciclism care urmează să descopere răsfățurile și frumusețea mediului natural și istoriei culturale ale României. Faptul că vechii secui sunt încă aici, cu modul lor de viață, limba și cultura intact, îmi oferă o mare încredere că România își poate menține personalitatea multiculturală, multireligioasă în secolul XXI. Un lucru pozitiv pentru noi toți! " (Link: https://www.facebook.com/BritishEmbassyBucharest)

Via Transilvanica a inaugurat 124 de kilometri în județul Harghita, între Praid și Dârjiu

 

 

 

 

Moștenirea din Székelyderzs

Un sat din Secuime își păstrează strămoșii vii.

Duminica, înainte să bată clopotele la ora 11.30, pâlcuri de oameni se îndreaptă spre biserică. Câțiva sunt îmbrăcați în haine tradiționale secuiești: femeile cu fuste largi, încrețite și șorțuri pe deasupra, iar bărbații cu cioareci albi din postav, strâmți pe picior, cizme negre cu carâmbul moale, cămașă albă din pânză cu gulerul încheiat, peste care poartă vesta neagră sau albă din lână. Portul popular secuiesc nu s-a schimbat de câteva secole, așa că slujbele de duminică de la Biserica Fortificată Unitariană din Dârjiu, veche de 700 de ani, arătau la fel și pe vremea bunicilor și a străbunicilor, fie că satul făcea parte din Ungaria sau din România, fie că era război, comunism sau democrație. Biserica e modestă, cu bănci de lemn vopsite în albastru liniștitorDuminica, înainte să bată clopotele la ora 11.30, pâlcuri de oameni se îndreaptă spre biserică. Câțiva sunt îmbrăcați în haine tradiționale secuiești: femeile cu fuste largi, încrețite și șorțuri pe deasupra, iar bărbații cu cioareci albi din postav, strâmți pe picior, cizme negre cu carâmbul moale, cămașă albă din pânză cu gulerul încheiat, peste care poartă vesta neagră sau albă din lână. Portul popular secuiesc nu s-a schimbat de câteva secole, așa că slujbele de duminică de la Biserica Fortificată Unitariană din Dârjiu, veche de 700 de ani, arătau la fel și pe vremea bunicilor și a străbunicilor, fie că satul făcea parte din Ungaria sau din România, fie că era război, comunism sau democrație. Biserica e modestă, cu bănci de lemn vopsite în albastru liniștitor...

2017-10-05-15-24-27-1

Cuvânt înainte

DERZS UNESCO vilagorokseg templomok Erdelyben

Uploaded by mariskaneni on 2016-05-24.

Parohia Unitariană Dârjiu, în calitate de beneficiar și Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, în calitate de partener, a lansat în 2015 proiectul Bisericile Fortificate UNESCO  din Transilvania – o rețea pentru apărarea patrimoniului cultural, cu „porțile deschise” pentru facilitarea accesului la el. Proiectul este finanțat prin Programul PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” – Schema de granturi mici a Mecanismului Financiar SEE 2009–2014, Operatorul de Program fiind Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului.

Acest proiect dorește să creeze o metaforă bazată pe o poveste medievală. O metaforă transpusă în realitățile secolului 21, în care suntem puși în fața primejdiei „invaziilor” venite din exterior sau dinăuntrul nostru, care în mod conștient sau inconștient urmăresc scopuri destructive și se materializează în globalizare, în pierderea identității culturale specifice, iar în final în distrugerea moștenirii culturale ale omenirii, ale diversității patrimoniului ei cultural. În vremurile actuale este și mai necesară consolidarea identității noastre umane, naţionale şi culturale.

Proiectul vizează crearea unei rețele de colaborare între 7 biserici fortificate din România, aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO (Prejmer, Viscri, Saschiz, Dârjiu, Biertan, Valea Viilor, Câlnic). Această rețea urmărește să creeze condițiile de „apărare” ale valorilor patrimoniului cultural al minorităților etnice săsești și maghiare, pe de altă parte însă, aplicând strategia „porților deschise”, facilitează accesului la ea și promovează acest patrimoniu.