Moștenirea din Székelyderzs

Un sat din Secuime își păstrează strămoșii vii.

Duminica, înainte să bată clopotele la ora 11.30, pâlcuri de oameni se îndreaptă spre biserică. Câțiva sunt îmbrăcați în haine tradiționale secuiești: femeile cu fuste largi, încrețite și șorțuri pe deasupra, iar bărbații cu cioareci albi din postav, strâmți pe picior, cizme negre cu carâmbul moale, cămașă albă din pânză cu gulerul încheiat, peste care poartă vesta neagră sau albă din lână. Portul popular secuiesc nu s-a schimbat de câteva secole, așa că slujbele de duminică de la Biserica Fortificată Unitariană din Dârjiu, veche de 700 de ani, arătau la fel și pe vremea bunicilor și a străbunicilor, fie că satul făcea parte din Ungaria sau din România, fie că era război, comunism sau democrație. Biserica e modestă, cu bănci de lemn vopsite în albastru liniștitorDuminica, înainte să bată clopotele la ora 11.30, pâlcuri de oameni se îndreaptă spre biserică. Câțiva sunt îmbrăcați în haine tradiționale secuiești: femeile cu fuste largi, încrețite și șorțuri pe deasupra, iar bărbații cu cioareci albi din postav, strâmți pe picior, cizme negre cu carâmbul moale, cămașă albă din pânză cu gulerul încheiat, peste care poartă vesta neagră sau albă din lână. Portul popular secuiesc nu s-a schimbat de câteva secole, așa că slujbele de duminică de la Biserica Fortificată Unitariană din Dârjiu, veche de 700 de ani, arătau la fel și pe vremea bunicilor și a străbunicilor, fie că satul făcea parte din Ungaria sau din România, fie că era război, comunism sau democrație. Biserica e modestă, cu bănci de lemn vopsite în albastru liniștitor...

2017-10-05-15-24-27-1

Cuvânt înainte

DERZS UNESCO vilagorokseg templomok Erdelyben

Uploaded by mariskaneni on 2016-05-24.

Parohia Unitariană Dârjiu, în calitate de beneficiar și Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, în calitate de partener, a lansat în 2015 proiectul Bisericile Fortificate UNESCO  din Transilvania – o rețea pentru apărarea patrimoniului cultural, cu „porțile deschise” pentru facilitarea accesului la el. Proiectul este finanțat prin Programul PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” – Schema de granturi mici a Mecanismului Financiar SEE 2009–2014, Operatorul de Program fiind Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului.

Acest proiect dorește să creeze o metaforă bazată pe o poveste medievală. O metaforă transpusă în realitățile secolului 21, în care suntem puși în fața primejdiei „invaziilor” venite din exterior sau dinăuntrul nostru, care în mod conștient sau inconștient urmăresc scopuri destructive și se materializează în globalizare, în pierderea identității culturale specifice, iar în final în distrugerea moștenirii culturale ale omenirii, ale diversității patrimoniului ei cultural. În vremurile actuale este și mai necesară consolidarea identității noastre umane, naţionale şi culturale.

Proiectul vizează crearea unei rețele de colaborare între 7 biserici fortificate din România, aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO (Prejmer, Viscri, Saschiz, Dârjiu, Biertan, Valea Viilor, Câlnic). Această rețea urmărește să creeze condițiile de „apărare” ale valorilor patrimoniului cultural al minorităților etnice săsești și maghiare, pe de altă parte însă, aplicând strategia „porților deschise”, facilitează accesului la ea și promovează acest patrimoniu.