Biertan
Localitatea este situată într-o zonă de dealuri nu foarte înalte (cca.380m deasupra nivelului mării) din sudul Transilvaniei, se află la distanţe aproape egale de două oraşe importante din zonă: Mediaş – Mediasch – şi Sighişoara – Schässburg la 9 km de drumul dintre cele douș orașe. Această parte a Podişului Transilvaniei, cunoscută ca Podişul Târnavelor, este tradiţional asociată viţei de vie, una din denumirile ei istorice fiind Weinland. Cursurile pârâului Biertan şi pârâului Richiş se întâlnesc în zona cetăţii şi traversează localitatea de la sud la nord printr-un traseu cu meandre pe cursul căruia se află doi afluenţi, Hauftel şi Schomertol.
La est se învecinează cu hotarul comunelor Valchid şi Copşa Mare, la sud cu Agnita, Apor şi Pelişor, la vest cu Richiş şi Dupuş iar la nord cu Şaroş pe Târnavă.
Aşezare de colonizare primară, Biertan este atestată documentar pentru prima dată la 1283. Aparţinând grupei de colonizare Şeica-Mediaş, aşezarea este considerată printre cele mai timpurii din ţinut.
Este o aşezare compactă, cu o rețea stradală istorică bine păstrată, - parcele de forme dreptunghiulare, cu lăţimi de cca. 14 - 17 m şi lungimi variind între 30 -50 m
Localitatea s-a dezvoltat în lungul a două străzi principale situate pe terasele văilor pâraielor Richişului şi Biertanului. O reţea de străzi secundare cu trasee determinate şi ele de elementele naturale, leagă străzile principale. Intersecţiile de străzi determină configurarea unor pieţe dintre care cea mai importantă este Piaţa 1 Decembrie (Markt). Zona centrală, având construcţii cu două niveluri , are un aspect ce tinde spre urban şi este dominată de ansamblul format din biserica evanghelică şi turnul clopotniţă.
Satul a fost împărţit în cartiere grupate pe etnii, organizare specifică localitătilor de colonizare săsească din Transilvania, modul de amplasare a acestora şi dezvoltarea lor ilustrând relaţiile stabilite la nivel social în cadrul aşezării: - cartierul săsesc ocupa zona aşezată de-a lungul văii principale, cartierul românesc era aşezat de-a lungul unei căi laterale la nord-est de cartierul săsesc, cartierele ţigăneşti erau grupate pe ocupaţii – la extremităţile celor două uliţe principale ale cartierului săsesc spre sud-est , băieşii, iar spre sud-vest, ţiganii obişnuiţi. Această organizare s-a păstrat până la mijlocul anilor 1970 – începutul migrării masive a saşilor în Germania.
În 1999 localitatea a fost înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial la poziţia 596 „Aşezări rurale cu biserici fortificate din Transilvania”.
Cetatea sătească şi biserica evanghelică se află în centrul localităţii, pe un deal, la confluenţa pârâului Richiş cu pârâul Biertan. Amplasamentul este înconjurat de dealuri care oferă perspective favorabile asupra monumentului.
Biserica. Prima menţiune documentară a bisericii este în anul 1402. Din 1572 până în 1867 a fost biserică episcopală.
Planimetria este caracteristică tipului de biserică-hală cu trei nave cu lăţimi egale.
Navele au patru travei şi sunt despărţite între ele prin trei perechi de stâlpi masivi, octogonali. Corul este puternic decroşat, având aproximativ lăţimea navei centrale, este încheiat la est de o absidă poligonală. Pe latura de nord a corului se află sacristia care este supraetajată cu un nivel.
În traveea de vest a navelor bisericii se află tribuna orgii.
Deasupra bolţilor navelor şi corului se află un nivel de apărare.
Cetatea are plan neregulat urmărind formele terenului, organizat în trei incinte concentrice întărite cu turnuri de apărare, guri de tragere şi de aruncare.
Prima incintă are formă ovală cu extinderi în zona colţului de nord-vest ale bisericii precum şi în partea de nord între Turnul ceasului şi Mausoleu
Turnul ceasului este un turn cu plan pătrat, cu 5 niveluri. Accesul pe verticală se face prin scări de lemn.
Curtina între Turnul Ceasului şi Turnul Mausoleu a fost demolată iar incinta a fost extinsă spre nord printr-o buclă de zidărie sprijinită pe exterior de contraforturi, face loc unui turn de lemn, al clopotelor.
Turnul de nord-vest este un turn cu plan pătrat, cu 4 niveluri. Nivelul I este boltit în leagăn şi adăposteşte din 1913 lespezile prelaţilor înmormântaţi în cripta corului. Accesul la nivelul I se face de la cota incintei iar la nivelul II printr-o scară în spirală amplasată pe latura de sud, la nivelurile superioare legătura pe verticală se face prin scări de lemn interioare.
Curtina între Turnul Mausoleu şi bastionul estic în imediata apropiere a Turnului Mausoleu zidăria este sprijinită de două arce aşezate pe pile de zidărie; în apropierea bastionului estic traseul curtinei a fost modificat pentru a face loc absidei corului bisericii.
Bastionul de est are plan dreptunghiular dezvoltat pe un nivel, este devansat faţă de linia curtinei, fiind aşezat pe două arce sprijinite de pile înalte.
Curtina între Bastionul de est şi Turnul Catolicilor este sprijinită pe toată înălţimea zidăriei de contraforturi puternice, care o subîmpart în patru travei care, cu excepţia celei dinspre Turnul Catolicilor, sunt legate la partea superioară cu arce ce lasă libere goluri de aruncare între zidul curtinei şi arc.
Turnul Catolicilor este o construcţie cu plan pătrat, cu patru niveluri din care primele trei din zidărie iar ultimul fiind galeria de apărare din lemn. Accesul la nivelurile superioare se făcea cu scări mobile, în prezent accesul se face cu o scară exterioară, rezultat al unei restaurări moderne.
Curtina între Turnul Catolicilor şi Turnul vechii primării este sprijinită de 8 contraforturi cu înălţimi din ce în ce mai mici spre Turnul vechii primării.
Curtina între Turnul vechii primării şi Turnul Ceasului are contraforturile dese şi puternice legate la partea superioară cu arce ce lasă libere goluri de aruncare între zidul curtinei şi arc.
A doua centură de ziduri a fost ridicată la cca. 15 m distanţă de prima şi are o formă ovală pe laturile de nord, est şi sud. Pe traseul său sunt două turnuri de apărare, Turnul Slăninii şi Turnul vechii primării. Între cele două turnuri zidul este dublat rezultând un coridor de cca. 3,0 – 3,5 m lăţime rigidizat de 7 arce semicirculare.
Turnul Slăninii este o construcţie cu plan pătrat cu patru niveluri. Nivelul I este boltit semicilindric şi poartă urmele unei herse.
Vechea primărie este o construcţie cu plan dreptunghiular, cu trei niveluri, cuprinzând două compartimente pe nivel. Nivelul I de acces în cetate poartă urmele unei herse
A treia curtină de ziduri cuprinde laturile de est, sud şi vest ale cetăţii este întărită pe traseul său de două turnuri:
Turnul Porţii cu trei niveluri din care cel inferior boltit iar cele superioare cu guri de tragere şi Turnul Ţesătorilor, construcţie cu trei niveluri cu guri de tragere.
Vizitarea bisericii fortificate:
Persoană de contact: preotul Ulf Ziegler, Tel: +40/745/246 485 sau+40/269/843 483,Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Orar:
Program de vară:
- lunile iunie–august, zilnic 10:00–13:00 şi 14:00-19:00
- lunile aprilie, mai şi septembrie, octombrie, zilnic: 10:00-13:00 şi 14:00-17:00
Program de iarnă:
- zilnic, după anunţ telefonic la nr.: 0749 231199
- excepţie zilele de sărbătoare.
Biserica este închisă pentru turiști în timpul slujbei. Slujbă evanghelică de două ori pe lună.
Vara: concerte de orgă
Cazare:
Posibilităţi de cazare în casa parohială
Pensiunea-Cetate Casa Dornröschen
Pentru rezervări: 004 0773 841223
Se oferă masă tradiţională, degustări de vin şi picnicuri pentru grupuri după anunţul prealabil
Contact: preotul Ulf Ziegler
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Tel:+40/745/246 485 sau +40/269/843 483
Există şi posibilităţi de cazare în sat şi o cramă care poate fi vizitată.