unitarius orokseg

Biserica Unitariană Maghiară este parte a bisericii universale creștine, este comunitate bazată pe iubirea aproapelui urmând calea lui Hristos și dorința de a ajunge în împărăția Domnului.

Cultul unitarian s-a constituit în perioada reformei protestante, și proclamă unitatea ființei Domnului, îndeamnă la urmarea exemplului și învățămintelor lui Hristos, la respectarea lumii create, a vieții și a familiei, la recunoașterea bunătății originare ale omului, la responsabilizarea individului și mântuirea lui pe baza caracterului propriu, proclamă viața veșnică, importanța credinței, importanța rațiunii și a conștiinței. Proclamă și libertatea conștiinței și a libertății confesionale, dreptatea socială.

Domeniile misiunii bisericii: viața credincioasă, ajutorarea interumană, educația, cultura și asumarea responsabilității sociale.
Libertatea de exprimare a acestei Biserici a fost posibilă în urma hotărârii Dietei de la Turda din 1568. În organizarea actuală Biserica Unitariană din Ardeal a luat ființă în urma refuziunii cu Biserica Unitariană din Ungaria, în anul 2012.

Denumirea de unitarian provine din expresia latinească unus [est Deus] = unicul [Domn] și continuitatea ei istorică poate fi regăsită, mai mult sau mai puțin, pe parcursul istoriei de două mii de ani a creștinătății.

Fondatorul și primul episcop al Bisericii a fost Dávid Ferenc, de al cărui nume se leagă redactarea renumitei hotărâri a Dietei de la Turda, care pentru prima dată legiferează în lume dreptul la libertate religioasă. Totodată, mulțumită acestei legi, Ardealul a devenit glia libertății religioase și al toleranței confesionale a epocii, oferind refugiu celor alungați pe motiv de erezie din țările mai intolerante.

Cultul unitarian este lipsit de dogme și este liberal, așează în centrul lui relația Dumnezeu–om. Învățătura de bază este unitatea lui Dumnezeu, urmarea exemplului lui Isus, nemurirea sufletului, respectul necondiționat pentru viață și pentru lumea creată, sprijinirea dezvoltării omului bun din naștere.
Asemănător convingerilor unitariene maghiare, în ultimele două secole s-au format astfel de sisteme religioase și în alte părți ale lumii (Statele Unite, Anglia, Cehia, India, Filipine etc.). Diferitele culte unitariene naționale nu s-au constituit într-o unitate, dar mențin numeroase legături de înfrățire confesională între ele.

Unitarieni renumiți:
Principele János Zsigmond, oamenii de cultură Heltai Gáspár, Bogáti Fazekas Miklós, Bölöni Farkas Sándor, Brassai Sámuel, Kriza János, Orbán Balázs, Bartók Béla, Balázs Ferenc, Szabédi László, László Gyula, Mikó Imre, Bözödi György; respectiv Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, John Adams, Samuel Morse, Ralph Waldo Emerson, Alexander Graham Bell, Linus Carl Pauling [SUA]; Joseph Priestley, Robert Burns, George Stephenson, Charles Darwin, Charles Dickens [Marea Britanie].

Alte informații:
   www.unitarius.org
   www.unitarius.hu
   www.facebook.com/magyarunitariusegyhaz