Moștenirea Sașilor evanghelici
Începând din evul mediu sașii și-au format mediul în care trăiesc conform gustului propriu. Un exemplu remarcabil constituie în acest sens şi structura satelor. Centrul satului este în general întins, având o piață de regulă sub forma unui patrulater. Aici se termină strada principală, cu care este paralelă cel puțin o stradă secundară. Aceste două străzi sunt unite de către alte străzi mai înguste, oferind astfel localității un aspect organizat. Pe strada principală a comunelor mai mari, într-un loc mai înalt, mai distinct se situează bisericile, multe dintre ele fiind biserici fortificate.
Organizarea locuinței: în casă de regulă găsim trei încăperi − din verandă pășim în bucătăria-pridvor, numită și haus. Din pridvor intrăm în încăperea așezată lângă stradă, numită și stube, care are două geamuri care privesc spre stradă și unul, care privește spre curte. Această încăpere este amenajată cu mai multă atenție, este mai frumoasă și mai ordonată, constituind și locul celor mai importante evenimente festive din familie, respectiv având și rolul camerei de oaspeți. Aici găsim paturile înălțate până la tavan cu pături și perne deosebit de frumos ornamentate, extraordinar de frumos brodate. Și tot aici se află și soba Luther, având pe ea faianță cu fondul alb cu un relief albăstrui.
Portul popular: libertatea socială și juridică a minorității sașilor, situația ei în centrul și Europei, asemănarea cu portul luxos al nobilimiii maghiare, respectiv bunul gust al portului popular propriu, caracteristic etniei au dezvoltat portul popular săsesc, atât de specific și de variat. După opinia lor fiecare familie cu prestigiu trebuie să dispună de un bogat inventar în privința îmbrăcămintei, i-a făcut destul de sensibili și în această privință. Din vechea moștenire săsească este notabilă mantaua lungă a femeilor (krausel mantel), cu puțin mai lată decât umerii, mantaua fără mânecă, confecționată din piele albă, având pe margini blană (kürschen), scufia înaltă, având forma unei căciuli cilindrice (borten), pe care fetele le puteau purta numai după confirmare, bijuteriile (heftel) și acele folosite pentru fixarea scufiilor etc. Bărbații au purtat vestă fără mânecă din piele (brustlatz) sau din postav alb (postav Karaisa).