TÖRTÉNELMI NEVEZETESSÉGEK

 

Oklándi Unitárius templom

Karácsonyfalvi unitárius templom

Bögözi református templom

Székelydálya református temploma

Nevezetességei: 

  • szentély boltozatát borító freskók
  • Székelydálya református templom
  • kazettás mennyezet
  • Képtalálat a következőre: „dálya kazettás mennyezete”csedoattila.blogspot.com
  • középkori falképek
  • Székelydálya református templom

Kustaly vára

 
 
Cím:
Ocland
GPS:
46° 9' 45.7776" N 25° 26' 3.8508" E
Leírás

Az országúttól jobbra (délre) közelíthető meg. Az országút tető előtti kanyarban, a híd mellől indulhatunk a hegynek felfelé, mintegy 50 perces gyaloglással érjük el a vár területét. A középkori emlék romjait a régi rikai út és a hagymási út közötti gerincen, bükkerdővel borított bozótos helyen, Rika hegységben levő Lapjas tetőn látható, 786 m tszf. magasságban. A vár romjai egy magasabb, erdővel borított hegyháton vannak Kivehető a központi zömtornya, az azt körülvevő lekerekített sarkú védfal és a védőárok. Ovális alaprajzú (65x35 m) vár lehetett.

 

Bágyi vár

GPS: é. sz. 46° 13′ 05″k. h. 25° 20′ 46″

 A Bágy falu mellett emelkedő 856 m magas kopár Várhegy tetején épült a fel bágyi vár. Tetejéről betekinthető az egész környék, látszik a Fogarasi-havasok láncolata, Hargita csúcsai és az összes környező település.

Az erődítmény a 17. század török és tatár pusztításai után hat falu egyesült erejével védelmező menedékvárnak épült Bágy, Ége, Dálya, Lókod, Patakfalva és Recsenyéd falvak nemesembereinek támogatásával. A vár hat bástyája egy-egy külön falu építése és menedékhelye volt. Mindegyik saját faluja irányába nézett, így belőlük megfigyelhették az ellenség mozgását. A bágyi vár a környező települések őrszeme volt a Hargita környéki várrendszer egyik tagjaként, ahonnan vész idején éjszakai tűzjelekkel üzentek, ha ellenség portyázott a Székelyföldön.

A bágyi vár romjait régészeti rezervátumnak nyilvánították. Ezekből mára nem sok maradt fenn, köveit a múlt században a falu házainak felépítésére használták

A Bágyi Vár-fesztivált minden év pünkösdvasárnapján rendezik, hivatalosak rá a környező falubeliek is. Többek között a várvédelem jelképeként tüzeskerekeket eresztenek le a hegyről a tatárjárásokra emlékezve

 

TERMÉSZETI ÉRTÉKEK

Az égei tetőn található erdő szélén sorakozó évszázados tölgyfák között található a megye legidősebb tölgyfája, melynek kerülete eléri a hat métert.