szaszfeheregyhaza

A falu 6 km-re délre fekszik a Segesvárt Kőhalommal összekötő E60-os országúttól.
A falu a Nagy-Küküllő és az Olt vízválasztó rendszerének közepén terül el. A környék domborzatát leginkább az enyhe, letarolt dombok jellemzik.
A falu arculatára a védelmi tornyokkal megerősített vár és az evangélikus templom kimagasodó tornya nyomják rá a bélyegüket, másfelől pedig a nyugati és északi domboldalak növényzete.  

Szászfehéregyháza a korai szász kolonizáció időszakában jött létre. Más hasonló településekkel szemben a szász betelepülők, a magyar királyság által a határok védelmére korábban ide letelepített székelyeket váltották fel, és 1185 körül már át is vették a települést a régi kápolnával együtt.

Az evangélikus templom régi szentélyét az építés során meghosszabbították, és támpillérekkel erősítették meg a belül félköríves, kívül a nyolcszög három oldalával záródó karzatot. A hajó nyugati homlokzata elé egy hatalmas, masszív torony került, melyen egy későbbi, XVI. századi vívófolyosó (faerkély) vonul körbe. A hajót nyugati irányban meghosszabbították, és összekapcsolták a toronnyal. A templomot kívülről ovális alakú, vívófolyosós, magas védőfal veszi körbe, amelyet négy négyszög alapú torony, és a délkeleti oldalon egy 1650-ben épült kaputorony erősít meg. Mindegyik torony vívófolyosós, a déli és a keleti tornyot részben lakóépületté alakították, az egyikben jelenleg múzeum működik. A vívófolyosók alatt találjuk a szász erődtemplomokban gyakran előforuló kamrákat. A templomerődöt egy további külső, alacsonyabb védőfal is övezi. A templombelső festett karzattáblái, a karzat alatti padok mellvédtáblái és a szószék festett díszítései valószínűleg 1724-ből valók.
A lakosság számának növekedése szükségessé tette a templom bővítését, majd a XVI. században az erődösítését. A XVIII. században építettek még egy védelmi falat, ennek csak részei láthatóak, ugyanis a XIX században, miután a vár elvesztette védelmi szerepét átalakították.

A vártemplom látogatási programja:
Kapcsolat: Gerhild Gross
Tel.: +40/742-077 506 vagy +40/742-069 477
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.deutsch-weisskirch.ro

Nyitvatartás:
Hétfő–szombat 10-13 és 15-18 óra között.
Előzetes bejelentkezés alapján vasárnap is látogatható.
November és április között nem érvényes a nyári órarend, de előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Egyéb információk az ide látogatók számára:
Több szállásolási és étkeztetési lehetőség létezik Szászfehéregyházán:
www.deutsch-weisskirch.ro
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.