prazsmar

A falu a Barcasági-medencében található, egy sík és mocsaras területen, körülbelül 10 km-re északi irányba a Kárpát-kanyar hegyeitől és 5 km-re délre az Olt völgyétől. Brassóval és Sepsiszentgyörggyel közvetlen autóút és vasút köti össze, valamint a Bodzafordulói-hágó által Moldvával és Havasalfölddel áll összeköttetésben.

A helységről már 1213-ben említést tesznek az írások, a teuton lovagrend tagjai alapították. Miután 1225-ben elűzték a lovagrend tagjait a Barcaságból, a helység a kerci (Kerz) ciszterci szerzetesrend fennhatósága alá került.   

Prázsmár már a korai időkben megkapta a vásárok szervezésének jogát (ius gladii), a brassói magisztratúra ellenőrzése alatt, de a képviselői szabad kiválasztásához is jogot kapott.

A kompakt település történelmi felparcellázása jól fennmaradt a mai napig. Az épületek frontvonalai folytonosak, a lakások rendszerint a rövidebb oldalukkal néznek az utcára. A település egyik sajátossága a Béka és a Malom utcában még megmaradt csatornarendszer, valamint a Források utcában és a Vár utca vége után fellelhető, ruhaöblítést szolgáló helyek.  

A falu etnikai kritériumok alapján negyedekre volt osztva, ezt a felosztást a szászok tömeges elvándorlásának elkezdődéséig megtartották.

A település központi, hangsúlyos helye a piactér, itt található az evangélikus vártemplom is, amelyet  öt toronnyal megerősített ovális formájú erős védelmi fal vesz körül. Ezt a védelmet egy külső fal is kiegészíti. A belső terület az éléskamrának, a papilaknak, iskolának, kutaknak és egy temetőnek biztosít helyet. Ez az egyik legerősebb középkori vidéki védelmi létesítmény Európa délkeleti részén.

A Szent Kereszt tiszteletére szentelt templomon stilisztikailag a kezdeti és a kiforrott gótika  építészeti elemei fedezhetőek fel, de a felvilágosodás és a barokk kor stílusjegyeinek részleteit is magán hordozza.
A XV. század közepén, az 1427-ben kiadott Királyi Rendelet értelmében megerősítik Barcaság erődítéseit, ekkor négy darab félkör alakú tornyot-, valamint egy kapuvédő bástyát- és harmadik védőfalrendszert is hozzá építettek. A falak lő- és dobórésekkel vannak ellátva. A külső falgyűrűből semmi sem maradt, a középsőnek azonban még állnak részletei, és a templom közelében a két egykori védőtorony is. A belső várban, a templomudvar és az előudvar falában alakították ki azt a 275 darab szalonnakamrát (családonként egyet), amelyek ostrom idején menedéket adtak a lakóknak, békeidőben pedig húskészítményeiket tárolták bennük. A kis kamrák emeletesen vannak elhelyezve és részben megőrizték történelmi ajtóikat és ablakaikat. A kapcsolattartást közöttük faátjárók és külső lépcsők biztosították.

A vártemplom látogatási programja:
Prázsmári Evangélikus Parókia
Tel.: +40/268-362 042 .

Nyitvatartás:
Kedd-szombat 9-18 óra között.
Vasárnap 10:30-tól 18 óráig.
Hétfőn zárva.

Istentisztelet minden vasárnap 9:30-tól.

Egyéb programok:
„Diletto musicale” Fesztivál
„Musica Barcensis” sorozat koncertjei