Mivel Székelyderzs településen nem volt közhelyen játszótér, amely bármikor használható a gyerekek számára, így a fiatal anyák kezdeményezésére felmerült egy játszótér kialakítása. Ennek megvalósítására vállalkozott a Pro Tineret Derzs – Darjiu Alapítvány, és a székelyderzsi unitárius Egyházközség, partnerként bevonva a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványt, a helyi lakosságot, valamint Székelyderzs Község Önkormányzatát. Közösségi összefogással mára megépült Székelyderzs központjában a régi iskola udvarán egy játszótér az alábbi felszereltséggel:

  • 1 db komplex játszótorony

  • 2 db lipinka

  • 1 db rugós játék

  • 3db pad

  • 1 db kuka

  • 150 méter kerítés

  • a tér megvilágítása

A játszótér megépítése a kezdetektől a helyi közösség összefogásának a példája volt. A Pro Tineret Derzs – Darjiu Alapítvány pályázatot nyújtott be a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványhoz eszközök beszerzésére, amelyből egy komplex játszótorony, 2 db lipinka, és egy rugós játék vásárolódott. A helyi lakosságot lejárva a fiatal anyák a lakosságtól összegyüjtöttek, mintegy 4525 lejt, mintegy kiegészítve a megpályázott 3000 lejt. A Székelyderzsi Unitárius Egyházközség felajánlotta a központi fekvésű régi iskola udvarát helyszínnek, elkészítettek mintegy 150 méter védő kerítést önkéntes munkával, homokot hozattak, terepmunkát vállaltak, szemetes kuka költségét fedezték, valamint lámpaoszlopokat állítottak fel a közvilágításhoz. A helyi Önkormányzat a padok költségeibe szállt be, kiásta az árkot az elektromos vezetékek elhelyezéséhez,fedezte a kábelek, és lámpatestek költségeit a közvilágítás kiépítéséhez a tér köré.

A projekt során részt vett mintegy 20 önkéntes, ledolgozva 300 órát. A játszótér használata érinti a helyi kisgyerekeket, és a fiatal anyukákat, mintegy 50 személyt.

Köszönük támogatóinknak a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványnak, és az unitárius kaláka programnak a partnerséget. Külön köszönjük a Székelyderzsi Unitárius Egyházközségnek, a helyi lakosságnak, és Székelyderzs Község Önkormányzatának, hogy együttmüködtek a játszótér megépítése során.

 

Zoltáni Csaba, alelnök

Pro Derzs Ijúsági Alapítvány

 

 

 


Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.