A helység Erdély déli részén, egy dombos vidéken található, szinte egyenlő távolságra a vidék két fontos városától, Medgyestől (Mediasch) és Segesvártól (Schässburg). Az Erdélyi-medence ezen részét, amelyet Küküllőmenti-domvidéknek is neveznek, a szőlészettel azonosítják, egyik történelmi elnevezése is Weinland.

A szászok kezdeti betelepítése alkalmával létrejött települést először 1283-ban említik az írások. A helységet a vidék egyik legrégebbi településének tartják a környéken.     

A település szerkezete kompakt, a történetileg jól kialakított utcahálózat a mai napig is létezik.

A helység két fő utca hosszán szerveződött, két patak követéseképpen, és etnikai negyedekre volt osztva, ahogyan más szász helységekben is volt ez a korabeli Erdélyben. Ezek elhelyezése és fejlődése illusztrálja a településen belül kialakított társadalmi kapcsolatokat.

A falu evangélikus vártemploma a település közepén található. A közeli domboldalak nagyszerű kilátást nyújtanak a műemlékre. A templomot először 1402-ben említik a dokumentumok. 1572 és 1867 között a püspöki székhely temploma volt. Maga a templom gótikus, torony nélküli csarnoktemplom, amely eredetileg Nagyboldogasszony tiszteletére épült. A falak mentén négy torony és egy bástya (a Keleti-bástya) helyezkedik el. A falat a XIX. században visszabontották. A tornyok közül a legérdekesebb a templom déli oldalán a fa védelmi szintű Katolikus-torony (Katholischer Turm), mely onnan kapta nevét, hogy a reformációt követően a katolikus valláshoz ragaszkodó berethalmiak számára annak földszintjén kápolnát alakítottak ki. A kápolna falait belülről XV. századi falképek borítják. A fa harangtorony a XIX. század elején épült. A templom északnyugati oldalán az Óratorony (Stundenturm) látható. A belső és a középső falgyűrű találkozásánál áll a nyugati Kaputorony (Rathausturm), amelyben a városháza is működött. Itt végződik a régi kocsibejáró, amelyet belső szakaszán, a Kaputorony és a Szalonna-torony (Speckturm) között ma is mindkét oldalról fal határol.

A vártemplom látogatási programja:
Kapcsolat: Ulf Ziegler tiszteletes,
tel.: +40/745-246 485 vagy +40/269-843 483, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Nyitvatartás – nyári program:
Június és augusztus  között naponta  10-13 és 14-19 óra között, áprilisban, májusban, szeptemberben és októberben naponta 10-13 és 14-17 óra között
Téli program:
Naponta, telefonos egyeztetés után, telefonszám: +40/749-231 199
A vártemplom ünnepnapokon turisták számára nem látogatható. Evangélikus istentiszteletet havonta két alkalommal tartanak. Nyáron a templom orgonakoncertek helyszíne.

Elszállásolás:
Lehetőség van rá a szálláshelynek átalakított parókián illetve a Dornröschen Várpanzióban.
Tel.: +40/773-841 223
Hagyományos ételek és borkóstolás is várja a vendégeket. Előzetes bejelntkezés alapján csoportoknak hétvégi kikapcsoldósási lehetőségeket is biztosítanak.
Kapcsolatszemély: Ulf Ziegler tiszteletes.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.:+40/745-246 485 vagy +40/269-843 483

A faluban más szálláslehetőségek is léteznek, valamint egy borpince is várja a vendégeket.