Elena Lorena Popescu tanácsos ellenőrízte a norvég SGS18-as projekt közbeszerzéseit (mindent megszámolt, fotózott stb.), átvizsgálta azt a padnyi iratot, hogy minden eredtiben van-e, ugyanaz van-e mint amivel elszámoltunk stb. Fegyelmezett, kedves és tárgyilagos volt.

UNESCO vártemplomok Erdélyben – nyitott kapuk a kulturális örökség megismeréséhez és védelméhez elnevezésű projekt a végéhez érkezett.

 A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvánnyal és az UNESCO-világörökség részét képező hét erdélyi vártemplommal (Kálnok, Nagybaromlak, Berethalom, Szászkézd, Székelyderzs, Szászfehéregyháza, Prázsmár), valamint azok fenntartóival (Romániai Evangélikus Egyház és a Magyar Unitárius Egyház) együttműködve, a közel egy éves futamidő alatt a Székelyderzsi Unitárius Egyházközség négy célkitűzést valósított meg:

 1. A székelyderzsi unitárius vártemplom közel hatszáz éves falképeinek teljes restaurálása;

 

2. Múzeumi jellegű kiállítás létrehozása és működtetése a vártemplom bástyáiban.

Nyitott kapuk megfogalmazásával célunk az volt, hogy szélesre tárjuk a vártemplomok kapuit és lehetővé tegyük, hogy megismerve őket, erőt és hitet merítsenek a védőfal mögé bementett hagyományokból és értékekből. Ezért alkottuk meg Székelyderzsben a vártemplom-kiállítást és ezáltal példánk követésére sarkalljuk a többi hat testvér-vártemplomot is.

3. Székelyderzs és környéke turisztikai vonzerejének növelése;

 

4. Az UNESCO-világörökség listán szereplő vártemplomok közös népszerűsítése a projektben létrejött kiállítás, kiadványok, térképek, promóciós film, valamint weboldal által (www.1419.ro).

 

A gyönyörű templomerődöt kiemelő sikeres projekt egy biztató perspektívát kínál a faluközösségnek a kiegyenesedéshez és a fejlődéshez, hiszen jogosan reméljük, hogy a megnövekedő turistalátogatások és vendégéjszakák gazdasági eredményeket is fognak hozni a kis közösségnek.

A projektet az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmus (EGT) 2009-2014 támogatja, a Kulturális és természeti örökség megőrzése és újraélesztése című program keretében. Lebonyolítója a romániai Művelődési Minisztérium.

A projekt lebonyolítása 2016. április 30-án fejeződik be, keretösszege 390.909,88 lej. 

A MAGYAR UNITÁRIUS EGYHÁZ

PÜSPÖKI HIVATALA

RO-400105 Kolozsvár, 1989. december 21. út 9. sz.

Tel: +40-264-593236; +40-264-595927; +40-757-025636

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; www.unitarius.org

 

Szám:160 /2016.

 

Tisztelendő Demeter Sándor Loránd lelkésznek

Tisztelendő Egyházközség Vezetőségének – Székelyderzs

 

Tisztelendő lelkész úr!

Tisztelendő egyházközségi vezetőség!

Örömmel vettük tudomásul, hogy az egyházközség nagy projektje, az UNESCO vártemplomok Erdélyben – nyitott kapuk a kulturális örökség megismeréséhez és védelméhez, befejeződött és a kitűzött célok megvalósultak. Tudatában vagyunk annak, hogy a pályázat lebonyolítása nem volt könnyű dolog és nagy áldozatot, sok fáradtságot és kitartást követelt a lelkész és a vezetőség részéről. Egyházunkban ez a megvalósítás jelenleg egyedi, hiszen az egyházközség és vártemploma is az, de reméljük, hogy az önök példája buzdítást ad más műemlék templomokkal vagy vártemplomokkal rendelkező egyházközségeknek az ehhez hasonló lehetőségek kiaknázására. Hálásak vagyunk, hogy az egyházközség lelkésze és vezetősége ezt a csodálatos és páratlan épített örökséget minden erejükkel és tudásukkal igyekeznek megőrizni, felfedeztetni és bekapcsolni az Erdély gazdag múltját és sokszínűségét a világnak megmutató törekvésekbe. Hisszük, hogy Székelyderzs vártemploma és az ott élők lelkisége által unitárius egyházunkat, hitünket is többen megismerik majd.

Megköszönve az elvégzett munkát, Isten gazdag áldását kérjük a lelkész, az egyházközség vezetősége és a székelyderzsi hívek életére és áldott pünkösdi ünnepet kívánunk!

 

Kolozsvár, 2016. május 9.

Atyafiságos üdvözlettel,

 

Bálint Benczédi Ferenc, püspök

Pap Mária, püspöki titkár

 


Kapcsolattartók:

Kulcsár Orsolya, projektmenedzser, Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +743040492

Demeter Sándor Lóránd, koordinátor, Székelyderzsi Unitárius Egyházközség
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +744557659

UNESCO vártemplomok Erdélyben – nyitott kapuk a kulturális örökség megismeréséhez és védelméhez címmel nyert sikeres pályázatot a Székelyderzsi Unitárius Egyházközség, közösen a Civitas Alapítvánnyal.

A projektet az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmus (EGT) 2009-2014 támogatja, a Kulturális és természeti örökség megőrzése és újraélesztése című program keretében. Lebonyolítója a romániai Művelődési Minisztérium.

Fő célja egy olyan hálózati együttműködés kialakítása, mely a Világörökség részét képező 7 erdélyi Vártemplom (Kálnok, Nagybaromlak, Berethalom, Szászkézd, Székelyderzs, Szászfehéregyháza, Prázsmár) és azok fenntartói, a Romániai Evangélikus Egyház és a Magyar Unitárius Egyház  között fog megtörténni.  A sikeres kivitelezés biztató előjelzése a pályázat összeállításakor a két egyház között megköttetett  együttműködési protokollum.

Az eredményes munkához négy célkitűzés megvalósítását fogalmaztuk meg:

  1. A székelyderzsi unitárius vártemplom közel hatszáz éves falképeinek restaurálása;
  2. Múzeumi jellegű kiállítás létrehozása és működtetése a vártemplom bástyáiban;
  3. Székelyderzs és környéke turisztikai vonzerejének növelése;
  4. A Világörökség listáján szereplő vártemplomok közös népszerűsítése.

A projekt lebonyolítása 2016. április 30-án fejeződik be, keretösszege 390.909,88 lej.