A helység a 14-es Országúttól 5 km-re déli irányban található, a Nagyszeben (47 km) és Medgyes (18 km) közötti útszakasz között, Kiskapus városa mellett. A helység a Küküllőmenti-dombvidékhez tartozik, itt folyik a Nagy-Küköllőbe a Vorumloc (Wurmloch) folyó, amelynek szűk völgyében fekszik. A települést szőlővel betelepített domboldalak övezik és ez ennek a borvidéknek, a Hortobágy-fennsík északkeleti részének a jellegzetes tájképe.   
Possessio Barwmlak  néven a falut az írások 1263-ban említik először.

Három utca köré szerveződik, ezek: Sommergasse, Wintergasse şi Kotgasse (Nyár, Tél és Kot utcák), amelyek azon a főtéren találkoznak, amelynek közepén az evangélikus templomerőd is található. Az ovális alaprajzú erődítmény négy védőbástyával rendelkezik. A templom bejáratát erős rácskapu védi, melyet a támadások idején mindig leengedtek, így a templomban menedéket kereső környékbeliek akkor is biztonságban voltak, ha az ellenség átjutott a védőfalon.

A templomot Szent Péter tiszteletére építették egy régi kápolna helyére, feltehetően a XIV. század második felében, az ovális alaprajzú védőfallal és a négy toronnyal a XVI. században erősítették meg. Ekkor készültek el a boltívek is, megemelték a hajó  belmagasságát és a kórus fölé három védelmi vonalat építettek. A Küküllőmenti-dombvidék erődtemplomainak egyik jellegzetessége a védelmi tornáccal és lőrésekkel ellátott torony. A térségben a nagybaromlaki torony a legmagasabb. Három védelmi szintje van, mindegyiken 7 darab szűk lőrés található.  

A templom díszei közé tartozik, egyebek mellett, az 1779-ben készített barokk oltár, amely a segesvári Stephan Folbarth nevéhez fűződik, valamint az 1746-ban készített baldachin. Az orgonát 1807-1808 között Melchior Achs mester készítette. 1908-ban újították fel a brassói Einschenk műhelyben.

A fal belső részén, a többi szász erődtemplomhoz hasonlóan kamrák sorakoznak. Itt tartották értékeiket, élelmiszereiket a falubeliek, és ide húzódtak be háborús veszély idején. A kezdetben katolikus templom a XVI. században került az evangélikus egyház tulajdonába.

A vártemplom látogatási programja:
Kapcsolattartó:  
Johanna Schneider
Tel: +40/269-515 266 vagy +40/269-843 483
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.